Pomocy
Ona_18: Ile jest liczb naturalnych podzielnych przez 7 pomiędzy liczbami 43 a 117 ?
29 wrz 19:13
Eta:
1/ sposób:
49=7*7 56= 7*8 63=7*9 ............. 7*16= 112
n = 16 − 7 +1= 10
bo n = od 7 do 16 włącznie ( tak jak ilość zwolnienia lekarskiego

2/sposób
liczby 49, 56, 63......., 112 −−− tworzą ciąg arytm o różnicy r = 7 i a
1= 49
więc: a
n = 112 => a
1 +( n−1)*7 = 112
zatem: 49 +7n −7 = 112 => 7n = 70 => n = 10
odp: między takimi liczbami znajduje się 10 liczb naturalnych podzielnych przez 7
29 wrz 23:43
Bogdan:
3 sposób, najszybszy i chyba najprostszy, bo nie wymaga znajomości ciągów, nie ma żadnych
oznaczeń literowych (w zadaniu jest tylko pytanie o ilość liczb bez informacji o sposobie ich
wyznaczenia).
Są to liczby: 49, 56, 63, 70, 77, 84, 91, 98, 105, 112,
jest więc 10 liczb
30 wrz 00:21
AROB:
30 wrz 00:22
Eta:

30 wrz 00:24
Eta:
A jakby miały należeć do przedziału: ( 43, 2568)
30 wrz 00:25
Bogdan:
To byłoby już inne zadanie, ale tu mamy przedział (43, 117). Gdybym sprawdzał tak
sformułowane zadanie podczas jakiegoś sprawdzianu lub egzaminu, to musiałbym uznać
odpowiedź polegającą na ręcznym policzeniu ilości liczb należących do tego przedziału.
30 wrz 00:29
Eta:
OK

W tym przypadku .... zgadzam się , oczywiście ,że tak jest najprościej.
30 wrz 00:36
Bogdan:
Dzień dobry.
Można też tak wyznaczyć ilość liczb n o znanej stałej różnicy r między kolejnymi liczbami,
znanej pierwszej liczbie a
1 i znanej ostatniej liczbie a
n:
| | 2562 − 49 | |
Np. dla przedziału (43, 2568), r = 7, a1 = 49, an = 2562: n = |
| + 1 = 300 |
| | 7 | |
oraz
| | 112 − 49 | |
dla przedziału (43, 117), r = 7, a1 = 49, an = 112: n = |
| + 1 = 10 |
| | 7 | |
30 wrz 08:35