Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeżeli : A=(1;8) , B=(6;8)
Dzzz: Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeżeli : A=(1;8) , B=(6;8)
25 wrz 16:49
PW: Nie daj się nabrać na długie rachunki, punkty A i B leżą na prostej ...
25 wrz 16:50
Basia:
sposób 1 (bardzo tradycyjny)
1. wyznacz współrzędne środka S odcinka AB
2. napisz równanie pr.AB
3. napisz równanie pr.k ⊥ pr.AB i przechodzącej przez S
tym sposobem zrób sam(a)
mniej tradycyjny za chwilę pokażę
25 wrz 16:51
Basia:
symetralna odc.AB to zbiór punktów równoodległych od A i od B
P(x,y)
AP = BP
AP2 = BP2
(x−1)2 + (y−8)2 = (x−6)2 + (y−8)2
(x−1)2 = (x−6)2
x2 − 2x + 1 = x2 − 12x + 36
10x = 35
x = 3,5
i to jest równanie symetralnej, bo to prosta prostopadła do OX
25 wrz 16:55
PW: No widzisz, dopiero w ostatnim zdaniu Basia zdradziła Ci sekret, o którym pisałem o 16:50.
25 wrz 17:11
Dzzz: dzięki
25 wrz 17:17
Basia: zawsze się zastanawiam czy w takim przypadku, jak ten, wykorzystać od razu to co wynika z
treści czy pokazać rozwiązanie, które sprawdzi się także w innej sytuacji
bo z jednej strony szkoda czasu na te zabawy gdy od razu widać o co chodzi,
a z drugiej jeżeli potem zainteresowana dostanie np. punkty A(1,1) i B(5,4) to nadal nie będzie
wiedzieć jak to "ugryźć"
25 wrz 17:18
PW: Myślę, że dydaktycznie rozegrałaś to pięknie: najpierw dwa sposoby uniwersalne, ale wymagające
rachunków, a potem − patrz, wcale w tym szczególnym przypadku nie musimy się tak męczyć, bo to
prosta prostopadła do osi.
25 wrz 17:28