Funkcja
FloreY: g(x)=x
3+7x dla argumentu x=
√3 przyjmuje wartość , chce aby ktoś mi tutaj wytłumaczył jak
rozkładać te wielomiany bo wiem , że za x trzeba podstawić
√3 ale nie wiem jak zrobić z tym
do potęgi 3 proszę o pomoc kombinowałem z tym tak ale nie wiem czy dobrze
i jak mam np do potęgi 2 itp.
Zaczołem tak kombinować ale nie wiem czy dobrze
g(
√3)=x
3+7*
√3
g(
√3)=(
√3)
3+7
√3
także chodziło mi tam wyżej jak bym miał np
takie podobne przykłady:
2.f(x)=(x
2+16)(x+2)
2i np wartość argumentu to 0 to podstawiam za f(x) f(0)
3 . lub to f(x)=
2−49 wartości ujemne przyjmuje dla argumentu
z góry dzięki
25 wrz 16:45
FloreY: 3. lub to f(x)x2−49* tak ma być :
25 wrz 16:47
FloreY: f(x)=x2−492 −l− sorry ;
25 wrz 16:48
PW: W pierwszym przykładzie podstawiłeś poprawnie, warto uprościć wynik:
(√3)3 + 7√3 = √3•(√3)2 + 7√3 = √3•3 +7√3 = 10√3
25 wrz 17:22
FloreY: aha
25 wrz 17:31
FloreY: A jeszcze jak mam g(x)=x2+6x+9 dla argumetu √3
To zrobiłem tak:
g(√2)=(√2)2+6*√2+9
i wyjdzie 17√2 ?
bo mogę tutaj dodać 8{p}2+9 =17√2 czy nie ?
25 wrz 17:46
PW: Nie, √22=2, a więc wynik będzie 11+6√2.
Pomińmy pomyłkę, ustosunkuję się do Twojej propozycji dodawania
8√2+9 = 17√2
− takich działań nie wykonujemy, to tak jakbyś miał 8 krów i 9 koni i dodawał, że jest to 17
krów − po prostu tego już nie dodajemy, to różne zwierzęta.
25 wrz 18:06
FloreY: aha
25 wrz 19:09
FloreY: a podpowiesz mi jeszcze jak zrobić te 2.3 przykład ?
25 wrz 19:09
FloreY: pomoże ktoś jeszcze ?
25 wrz 19:51
FloreY: please
25 wrz 20:06