Proszę o pomoc mamy teraz temat pierwiastek nieparzystego stopnia i niestety nie
Klaudia05: Proszę o pomoc mamy teraz temat pierwiastek nieparzystego stopnia i niestety nie kapuje tego
tematy, jakbyście pomogli mi rozwiązać te zadania i wytłumaczyli to . Z góry dzięki

Oblicz:
a)
123√−1+
135√−32=
b)3
3√−0,125−2
3√−125=
c)3
3√−0,008*
5√−0,00032=
d)
3√−2*
3√−500=
e)
3√−56/
3√7=
PW: Pierwiastek trzeciego stopnia z liczby ujemnej definiuje się tak samo jak z liczby dodatniej
(pomijając założenie, że liczba pierwiastkowana musi być dodatnia lub równa zero)
3√−0,125 = b ⇔ (−0,125) = b
3
Widać, że
| | 5 | | 5 | | 125 | |
b=− |
| , bo (− |
| )3 = − |
| |
| | 10 | | 10 | | 1000 | |
Nic tu nie ma nowego, jedynie ten minus − przy podnoszeniu do nieparzystej potęgi wynik jest
ujemny.