Zadanie Optymalizacyjne
Dżony: Drut długości 8m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
ramkę w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i
trójkąta była najmniejsza?
29 wrz 19:13
Dżony: Czy to jest rozwiązywalne
29 wrz 19:54
tim: a = b ok kwadratu
b = bok tr. równobocznego
4a + 3b = 8
| | b2√3 | |
a2 + |
| = P (szukane pole) |
| | 4 | |
Wyznacz a z pierwszego, podstaw do drugiego i pokaż co zostanie.
29 wrz 19:55
Dżony: próbowałem wyznaczyć a,b,c i funkcję w postaci ogólnej, ale nie wychodzi. Jak to zrobić
dokładnie
29 wrz 20:08