Nierówność
Równina: Proszę o pomoc

Co mam źle?
Rozwiąż nierówność:
x
2−3|x+6|>0
| ⎧ | x≥−6 | |
| ⎩ | x2−3x−18>0 | v k {x<−6 & x2+3x+18>0}
|
Δ=81 Δ<0
√Δ=9
x
1=−3 v x
2=6
więc x∊(−6,−3)u(6,+
∞)
25 wrz 16:00
TheeMI: Miejsca zerowe mi nie pasują. A jaki ma być wynik ?
25 wrz 16:05
Równina: x∊(−∞,−3)u(6,+∞)
25 wrz 16:07
TheeMI: Mi wyszło, że x∊(−∞,0)∪(3,+∞). I jeszcze trzeba to z założeniem zestawić. Więc wychodzi od −6 a
nie od −∞.
25 wrz 16:08
Basia:
1.
x∊(−∞; −3)∪(6;+∞) i x≥−6 ⇔ x∊<−6;−3)∪(6;+∞)
2.
nie rozpatrzyłaś przypadku gdy x+6<0
25 wrz 16:08
TheeMI: To już się poddaję ; D Zaczekaj na kogoś innego.
25 wrz 16:09
PW: Jeżeli rozpatrujesz nierówność na przedziale (−∞, −6) i Δ<0, to funkcja kwadratowa nie ma
miejsc zerowych, ale nierówność
x2+3x+18 > 0
jest spełniona dla wszystkich x z dziedziny ("ramiona do góry" przecież).
25 wrz 16:11
Równina: jest x<−6 tylko delta wychodzi ujemna, o to chodziło Basia?
25 wrz 16:12
Równina: ok,
PW źle zrobiłam, dziękuję
25 wrz 16:16
Basia: o to chodziło, bo nie wyciągnęłaś z tego wniosków, ale to już PW Ci powiedział
jakie te wnioski powinny być
25 wrz 16:19
ZKS:
x2 > 3|x − 6| (zał. x ≠ 0)
x2 > 3x − 18 ∧ −x2 < 3x − 18
x2 − 3x + 18 > 0 ∧ x2 + 3x − 18 > 0
x ∊ R ∧ (x − 3)(x + 6) > 0
x ∊ R ∧ x ∊ (−∞ ; −6) ∪ (3 ; ∞) ∧ x ≠ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −6) ∪ (3 ; ∞).
25 wrz 16:21