Wykładnicza z parametrem - wykres
TheeMI:

Hej. Potrzebuję małej pomocy w zadaniu z funkcji wykładniczej z parametrem.
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m (m∊R)
2
|x−2|+x = m
2
Jeżeli chodzi o część pierwszą to wszystko jest dobrze. Zrobiłem to na przypadki.
| ⎧ | 22x−2 dla x≥2 | |
| ⎩ | 22 dla x<2 |
|
Teraz rysunek. Może nie jest to dobrze przedstawione, ale zawsze jakiś podgląd ; ). Jak
przedstawić liczbę rozwiązań ?. Jakby było =m to nie ma problemu, ale m
2 ?
25 wrz 15:57
Basia:
m2 ∊<0;4) nie masz rozwiązań
m2≥0 (zawsze) m2<4 ⇔ m∊(−2;2)
czyli dla m∊(−2;2) nie ma rozwiązania
m2 = 4 nieskończenie wiele rozwiązań
m2=4 ⇔ m= −2 lub m=2
czyli dla m= ±2 masz nieskończenie wiele rozwiązań
m2>4 masz jedno rozwiązanie
m2>4 ⇔ m∊(−∞; −2)∪(2;+∞)
czyli dla m∊(−∞; −2)∪(2;+∞) masz jedno rozwiązanie
25 wrz 16:03
TheeMI: Dzięki. Teraz zagłębię się w zrozumieniu.
25 wrz 16:10
TheeMI: Prostsze niż myślałem. Chyba z każdym zadaniem tak jest : ).
25 wrz 16:11
Basia:
25 wrz 16:11