wzór
denat: | | 1 | |
Czy e we wzorze lim(1+ |
| )n=e to jest jakaś stała czy? |
| | n | |
25 wrz 15:54
Basia: owszem; e jest stałą; jest to tzw.liczba Eulera, niewymierna ≈ 2,7.....................
ciąg an = (1+1n)n jest ograniczony i monotoniczny (rosnący)
musi więc mieć granicę skończoną
i właśnie tę granicę nazwano e
25 wrz 15:58
denat: hmm, a jakby to wykazać, że wzór jest ograniczony?
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n<M lub (1+ |
| )n>−M |
| | n2 | | n2 | |
n
2−n
2 n√M+1<0
z tego wychodzi M<1
25 wrz 16:11
Basia: wzór jest ograniczony z natury rzeczy, bo gdyby nie był to byś go pisał nadal i nigdy nie
skończył
a dowód na to, że ciąg an = (1+1n)n jest rosnący i ograniczony z dołu liczbą
a1 = (1+11)1 = 2
a z góry jakąś liczbą mniejszą od 3 znajdziesz w każdym podręczniku do analizy
sporo pisania, o ile pamiętam
25 wrz 16:17
denat: z dołu ? a nie z góry?
25 wrz 16:23
denat: chociaz nie, bo jak e=2,7 to z dołu. Ale przecież, im większy n tym ta liczba sie zmniejsza?
ta wiec moze byc jeszcze mniejsza od 2
25 wrz 16:24
Basia: jest rosnący więc a1 = 2 jest jego najmniejszym wyrazem i jednocześnie ogranicza go z dołu
z góry ogranicza go właśnie liczba e
25 wrz 16:25
denat: No glupoty gadam faktycznie. Jeszcze mam takie pytanie
piszemy lim (n)=+∞
czy lim(n)=lim(+∞)=+∞
25 wrz 16:27
Basia:
a
1 = (1+
11)
1 = 2
a
2 = (1+
12)
2 = (
32)
2 =
94 = 2,25
a
3 = (1+
133 = (
43)
3 =
6427 = 2
1027 > 2,25
i tak dalej; policz sobie jeszcze kilka
wyrażenie 1+
1n maleje, ale wykładnik potęgi rośnie i okazuje się, że ma większą siłę
to, że ciąg jest rosnący bardzo łatwo udowodnić
| | an+1 | |
wystarczy wykazać, że |
| >1 bo to ciąg o wyrazach dodatnich |
| | an | |
25 wrz 16:29
25 wrz 16:32
denat: | | n | |
a ten wzór e= lim ( |
| ) też jest ważny ? i czy stosuję się go w zadaniach? |
| | n√n! | |
25 wrz 16:41
Basia: jest prawidłowy; a skoro prawidłowy można stosować (rzadko się z tym spotykałam, ale może
np.w informatyce, albo fizyce ma większe powodzenie)
25 wrz 16:59
denat: ok, dzięki
25 wrz 17:00