geometria analityczna
olgaa: Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx +m +1 ma dokładnie jeden punkt wspólny z odcinkiem
łączącym punkty A(1,0) i B(0,2)?
25 wrz 15:04
ICSP: w czym problem ?
25 wrz 15:14
olgaa: nie wiem jak zrobić
25 wrz 15:25
ICSP: Wystarczy aby prosta przechodziła nad punktem A oraz pod punktem B
Przynajmniej tak mi się wydaje
25 wrz 15:36
ICSP: albo tylko przez punkt A lub tylko przez punkt B
25 wrz 15:37
olgaa: to znaczy jaki ma być współczynnik m?
25 wrz 15:39
PW: Może byłoby łatwo zrobić tak:
− Napisać równanie prostej przechodzącej przez A i B:
(1) y = −2x+2
− Stwierdzić, że prosta
(2) y=mx+m+1
w ogóle się nie przetnie z prostą (1), gdy m=−2 (będą równoległe).
− Policzyć dla m≠−2 współrzędne punktu wspólnego prostych (1) i (2) rozwiązując układ równań.
− Narzucić na wyliczone współrzędne (zależne od m) warunki takie, by punkt ten należał do
odcinka AB.
25 wrz 18:00