Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
kamczatka: Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
| x2−5x+4 | | x2+5x+4 | |
| * |
| |
| x2−1 | | x2−16 | |
| (x−3)(x−4) | | (x+3)(x+4) | |
| * |
| i co dalej ? |
| (x−1)(x+1) | | (x−4)(x+4) | |
25 wrz 14:41
ICSP: A dziedzina gdzie ?
Liczniki źle rozłożone.
25 wrz 14:44
kamczatka: Δ= (−5)2−4*1*4=9
√Δ=3
x1=3
x2=4
więc (x−1)(x−4) czemu źle ?
25 wrz 14:51
ICSP: (x−1)(x−4) jest dobrze
25 wrz 14:51
kamczatka: Δ=5
2−4*1*4=9
√Δ=3
to teraz wygląda to tak
| (x−3)(x−4) | | (x+1)(x+4) | |
| * |
| |
| (x−1)(x+1) | | (x−4)(x+4) | |
25 wrz 14:58
kamczatka: | | x−4 | | x−3 | |
w odpowiedziach mam wynik |
| a tutaj po skróceniu wychodzi mi |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
25 wrz 14:59
ICSP: nadal źle

i nadal brakuje dziedziny
25 wrz 14:59
kamczatka: tutaj do tego zadania nie trzeba dziedziny wyznaczać.
25 wrz 15:01
ICSP: Zawsze trzeba wyznaczyć dziedzinę.
Odp 1
25 wrz 15:02
kamczatka: gdzie błąd zrobiłem ?
25 wrz 15:04
ICSP: x2 − 4x + 5 ≠ (x−3)(x−4)
Ponownie rozkładaj pierwszy licznik
25 wrz 15:05
kamczatka: (x−1)(x−4)
25 wrz 15:08
ICSP: i teraz możesz skracać dla x ∊R \{−1 ; −4 ; 4 ; 1 }
25 wrz 15:10
kamczatka: | (x−1)(x−4) | | (x+1)(x+4) | |
| * |
| |
| (x−1)(x+1) | | (x−4)(x+4) | |
25 wrz 15:10
kamczatka: | x−1 | | x+4 | |
| * |
| dobrze ? |
| x−1 | | x+4 | |
25 wrz 15:11
ICSP: Dobrze. Skracaj dalej.
25 wrz 15:13
ZKS:
Mam takie pytanie jesteś samoukiem?
25 wrz 15:14
kamczatka:
wymnożyć to trzeba i się skróci ?
25 wrz 15:15
kamczatka: ?
25 wrz 15:22
ICSP: a nie możesz od razu skrócić ?
25 wrz 15:30
kamczatka: za bardzo to nie wiem jak
25 wrz 15:31
ICSP: | a * b | |
| = |
| a * b | |
25 wrz 15:37
25 wrz 16:27
kamczatka: odświeżam temat bo tu czegoś nie rozumiem po wymnożeniu wychodzi 1 , a w odpowiedziach mam
26 wrz 20:57
ZKS:
Widocznie w odpowiedzi jest błąd. Chyba że coś źle przepisałeś.
26 wrz 21:10
kamczatka: przykład dobrze przepisałem chyba że w obliczeniach jest błąd.
26 wrz 21:19