losowanie
kompot: 3 klasy:
I 10 chlopakow(4 palacych,6 nie palacych)
12 dziewczyn( 2p, 10np)
II 14 ch (2p,12np)
8 dz (4p, 4np)
III 8 ch(2p,6np)
12 dz (12np)
oplicz prawdopodobienstwo wylosowania dwoch uczniow niepalacych pod warunkiem ze wylosowano
dwie dziewczyny.
25 wrz 13:37
Mila:
Wg Bayesa.
25 wrz 13:39
kompot: To jest pierwsze zadanie z Bayesa ktore chce zrobic ale ciezko mi sie za to zabrac.
Jesli patrze na wzor to w liczniku mam policzyc prawdopodobienstwo wylosowania dwoch dziewczyn
pod warunkiem ze sa to osoby niepalace pomnozone przez prawdopodobienstwo otrzymania dwoch
uczniow niepalacych?
25 wrz 14:13
PW: Nie opisano sposobu losowania tych dwóch uczniów. Jeżeli np. losujemy na przerwie, gdy wszyscy
są wymieszani na korytarzu, to nie widzę przyczyny, żeby stosować wzór Bayesa, byłoby to
sztuczne − przecież wszystko wiemy o całej zbiorowości.
Jaka jest dokładnie treść zadania (danych już nie przepisuj, jeno sposób losowania).
25 wrz 17:02
kompot: Na wykresie( słupkowy) zamieszczono dane dotyczące palenia papierosow wśród uczniów wszystkich
klas trzecich pewnego liceum. Sposrod trzecioklasistów tego liceum wybrano losowo dwie osoby,
które poddane zostaną badaniom pluc:
dane wykresu jak w pierwszym poscie
oblicz prawdopodobienstwo wylosowania dwoch uczniow niepalacych jeśli wiadomo ze wylosowano
dwie dziewczyny.
25 wrz 18:25
PW: Określenie "spośród trzecioklasistów wybrano losowo dwie osoby" oznacza, że wybieramy losowo z
całej zbiorowości, nie patrząc na podział na klasy, np. z listy wszystkich uczniów klas
trzecich.
Sumujemy liczby chłopców (10+14+8) i dziewcząt (12+8+12) i w ten sposób ustalamy (rozwiązując w
pamięci małe zadanko), że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch dziewcząt jest równe
| | | | 32•31 | | 31 | |
P(D) = |
| = |
| = |
| . |
| | | | 64•63 | | 126 | |
Podobnie ustalamy, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch uczniów niepalących jest równe
(liczba uczniów niepalących jest równa 6+10+12+4+6+12 = 50)
Myśl dalej, ale nie widzę tu zastosowania wzoru Bayesa − zwykłe prawdopodobieństwo warunkowe.
P(N|D)
26 wrz 10:04
kompot: ok dzieki
26 wrz 12:02
kompot: ale wynik ma byc
69/124
26 wrz 12:14
PW: | | P(N∩D) | |
(1) P(N|D) = |
| . |
| | P(D) | |
Pytanie − co to jest N∩D? Zbiór
dwuelementowych podzbiorów zbioru uczniów składających się
z niepalących dziewcząt.Niepalących dziewcząt jest 10+4+12 = 26, wobec tego
| | | | 26•25 | | 13•25 | |
P(N∩D) = |
| = |
| = |
| . |
| | | | 64•63 | | 32•63 | |
Po podstawieniu do (1) otrzymamy
| | | | 13•25 | | 126 | |
P(N|D) = |
| = |
| • |
| |
| | | | 32•63 | | 31 | |
26 wrz 14:16
PW: Za wcześnie kliknąłem. Po uproszczeniu ułamków mój wynik to
− sprawdź, czy nie pomyliłem się w rachunkach.
Jeżeli znasz inny sposób rozwiązania tego zadania, z wynikiem 69/124, to jestem ciekawy sposobu
myślenia − byłbym wdzięczny za krótki opis (może się mylę, wtedy zależy mi na pokazaniu
błędu).
26 wrz 14:28
kompot: To jest zadanie z kielbasy i taki jest wynik , sprawdzalem twoje obliczenia i nie pomyliles
sie. Nie wiemmoze blad w odpowiedziach. Twoje rozumowanie wydaje sie dobre.
26 wrz 15:51