Graniastosłup
Licealistka:

oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego przedstawionego na
rysunku
d=2
√10
w=3
√2
Odp.V=96
√3 ; Pc=12
√3(1+2
√2)
Próbowałam sama liczyć to ze wzoru;
wyliczyłam i wyszło mi, że a=2
√6
i z pitagorasa wyliczyłam H gdzie wyszła mi H=4
Ale odpowiedzi mi sie nie zgadzają, może ktoś mi powiedzieć co robię źle
25 wrz 11:49
5-latek: | a√3 | | 6√2 | |
| =3√2 to a√3=6√2 to a= |
| |
| 2 | | √3 | |
25 wrz 12:14
5-latek: H=
√d2−a2=
√40−24=
√16=4
V=6
√3*4=24
√3
| | 6√2 | | 24√2 | | √3 | | 24√6 | |
Ppowb=a*H= |
| *4= |
| * |
| = |
| =8√6 sa takie 3 |
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
powierzchnie
P
c=2*P
p+3*P
pb=2*6
√3+3*8
√6= licz dalej ale jeszcze sprawdz obliczenia bo moglem sie
gdzies pomylic
25 wrz 12:55
Licealistka: zgadza sie ale idąc dalej to:
| 6√2 | | 6√2*√3 | | 6√6 | |
| = |
| = |
| =2√6 |
| √3 | | √3*√3 | | 3 | |
Czy źle licze?
25 wrz 12:56
5-latek: To co napisalem to =12√3+24√6= 12√3+24√38√2= 12√3+2*12√3*√2=wyciagam wspolny
czynnk czyli 12√3 przed nawias i mam 12√3(1+2√3)
√6=√3*√2 i 24 rozbilem na 2*12
25 wrz 13:10
5-latek: Naucz sie mnozyc liczby przez pierwiastki np 2*√3*6=2*6√3=12√3
mnozenie jest przemienne wiec w iloczynie mozesz przestawiac czynniki
25 wrz 13:12
5-latek: tam mialo byc 12√3(1+2√2)
25 wrz 13:15