29 wrz 19:09
tim: Oblicz ile firma zapłaciła za kupienie w sklepie bakalii.
Następnie oblicz ile woreczków będzie.
29 wrz 19:11
kacper: 1kg rodzynek − 6,70zł za 20kg * 6,70 = 134 zł
1kg migdałów − 40 zł za 12 kg * 40 = 480 zł
1kg orzechów − 23,50zł za 14 kg * 23,50 = 329 zł
zamieniam kg na gramy:
rodzynki: 20kg *1000 = 20000g
migdały:12kg * 1000 = 12000g
orzechy:14kg *1000 = 14000g
razem: 20000g+14000g+12000g = 46000g
46000g : 200g = 230 − woreczków
bakalie kosztują razem:
134zł + 480zł + 329zł = 943 zł
cena 1 paczki: 943zł : 230 woreczków = 4,10zł
doliczam 1zł
4,10zł + 1zł = 5,10zł
odp. woreczek bakalii powinien kosztować 5,10 zł
27 wrz 17:50