Graniastosłup
Licealistka:

oblicz objętość graniastosłupa, którego siatka jest przedstawiona na rysunku.
Wiadomo, że przekątna kwadratu wynosi 8
√12
Wynik wynosi 64
√21
Próbowałam zrobić zadanie, wyszło mi a= 4
√24 ale objętość nie wiem za bardzo jak policzyć bo
mi nie wychodzi
Proszę o pomoc
25 wrz 09:34
irena_1:
Żeby odpowiedź była 64
√21, musi być długość przekątnej 8
√2, a nie 8
√12
Wtedy:
a
√2=8
√2
a=8
Wysokość trójkąta, który jest podstawą graniastosłupa (h)
h
2+4
2=10
2
h
2=100−16=84
h=2
√21
Pole podstawy
Objętość:
V=8
√21*8=64
√21
25 wrz 09:59
Licealistka: A ddlaczego h
2+4

a nie powinno być 8
2 skoro a =8?
25 wrz 10:07
Licealistka: i dlaczego w obiętości liczysz pole podstawy razy krawędz podstawy?
25 wrz 10:08
5-latek: Tak nawiasem mowiac to jest siatka ale ostroslupa
25 wrz 11:58
Licealistka: w książce napisali że graniastosłupa
25 wrz 12:06
5-latek: Graniastoslup na 2 postawy . Znajdz na tym rysunku druga posatawe >
25 wrz 12:08
Licealistka: zgadzam sie z Tobą w 100 % własnie dlatego ze jest on taki jaki jest może mi ktoś pomóc jak
obliczyć pole i obietość
25 wrz 12:10
Patryk: to jest graniastosłup
25 wrz 12:13
Patryk:

coś takiego ,graniastosłup o podstawie trójkąta
25 wrz 12:15
5-latek: Ano tak . ja popatrzylem na to od gory
25 wrz 12:16
Patryk: zwykły kawałek sera co nie ?
25 wrz 12:17
5-latek: Moze dlatego nie skojarzylem bo dawno nie bylem w EKO kupowac sera
25 wrz 12:19
Patryk:
25 wrz 12:20
Licealistka: wiec jak ustaliliśmy to ktoś mi pomoże to zrobić?

Byłałbym wdzięczna
25 wrz 12:48
5-latek: Masz to zadanie zrobione przez Irene Post 9.59 .
Przeanalizuj to dobrze .
25 wrz 13:02