Funkcja
Technik:
| | 2x | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Udowodnij, że zbiór wartości funkcji f |
| | x2+1 | |
zawiera się w przedziale <−1,1>
Narysowałem tą funkcję i odczytałem zbiór wartości, ale narysowanie nie jest chyba żadnym
dowodem

Więc zrobiłem jeszcze tak:
D=R
24 wrz 23:48
Eta:
y*(x
2+1) = 2x
y*x
2−2x+y=0
Δ
y ≥0 Δ
y= 4−4y
2 ≥0 ⇒ y∊<−1,1>
24 wrz 23:59
Basia:
jeżeli chcesz to zrobić algebraicznie to raczej postaw sobie takie pytanie:
dla jakiej wartości parametru m równanie
ma rozwiązanie
2x = mx
2 + m
mx
2 − 2x + m = 0
1. m=0 ⇒ mamy równanie −2x=0 x=0 jest rozwiązanie
2. m≠0 jeżeli ma być rozwiązanie to musi być Δ≥0
Δ=4 − 4m
2 = 4(1−m
2)
4(1−m
2)≥0 ⇔ 1−m
2≥ 0 ⇔ m∊<−1;1>\{0}
ponieważ z (1) mamy m=0
równanie ma rozwiązanie dla m∊<−1;1>
czyli takie i tylko takie wartości może przyjmować funkcja
Twój sposób też jest poprawny
oczywiście da się udowodnić, że każda z nierówności, które napisałeś jest prawdziwa
dla każdego x∊R co zasadniczo kończy dowód
mnożysz przez x
2+1 (można bo wiadomo, że x
2+1>0) i masz
| 2x | |
| ≥ −1 ⇔ 2x ≥ −x2−1 ⇔ x2+2x+1≥0 ⇔ (x+1)2 ≥ 0 ⇔ x∊R |
| x2+1 | |
| 2x | |
| ≤ 1 ⇔ 2x ≤ x2+1 ⇔ 0≤x2−2x+1 ⇔ (x−1)2≥0 ⇔ x∊R |
| x2+1 | |
czyli dla każdego x∊R obie nierówności są spełnione, co należało udowodnić
pokazałam Ci inny sposób, bo jeżeli w mianowniku nie będzie wyrażenia stale dodatniego
lub stale ujemnego będzie dużo roboty z rozważaniem różnych przypadków
a sposób pierwszy tej zabawy z przypadkami nie wymaga
25 wrz 00:02
Technik:
Dziękuję
25 wrz 00:03
ZKS:
Albo inaczej
wiemy że (x − 1)
2 > 0 oraz −(x + 1)
2 ≤ 0 więc
−(x + 1)
2 ≤ 0 ≤ (x − 1)
2
−x
2 − 2x − 1 ≤ 0 ≤ x
2 − 2x + 1
| | 1 | |
−(x2 + 1) ≤ 2x ≤ x2 + 1 / * |
| |
| | x2 + 1 | |
25 wrz 00:06
ZKS:
Oczywiście na samym początku (x − 1)2 ≥ 0. Kiedyś widziałem jak ICSP pokazał taki sposób.
25 wrz 00:08
Eta:
25 wrz 00:18
Mila:
Do Technika, Kiełbasa poleca taki sposób , jak u Ety i Basi.
25 wrz 00:23
ZKS:
Idę na spanko bo widzę że nie przeczytałem do końca postu który napisała
Basia
ten sam sposób co napisałem. Dobranoc wszystkim.
25 wrz 00:26
Mila: Dobranoc
25 wrz 00:27