zadanie z sumatorem
miki: witam mam problem z zadaniem gdzie trzeba wykorzystac wzór:
N
IN(f)=(b−a)EBn,Nf(xn)
n=0
IN to I z indeksem N, E to sumator.
Prosze o przykładowe zadania z wykorzystaniem tego wzoru oraz rozwiązanie chociaz jednego
zadania
24 wrz 23:17
24 wrz 23:28
miki: dzieki
⋀ N
IN(f)=(b−a)∑Bn,N f(xn)
n=0
24 wrz 23:43
Trivial:
Co oznacza to Bn,N?
24 wrz 23:51
miki:
⋀ N
IN(f)=(b−a)∑Bn,N f(xn)
n=0
24 wrz 23:52
miki: właśnie nie mam pojęcia
24 wrz 23:53
miki: sorry jeszcze inaczej:
⋀ N
IN(f)=(b−a)∑Bn,N f(xn)
n=0
24 wrz 23:54
Trivial:
Pomogę z zapisem
I
N⋀(f) = (b−a)∑
n=0..N B
n,N f(x
n).
Może ktoś inny wie co to jest.
24 wrz 23:58
miki: bo zadanie wygląda tak
3
| | 1 | | 5 | |
Policzyć całkę ∫( |
| x3 + |
| x + 1)dx na przedziale interpolacji i porównać |
| | 6 | | 6 | |
0
z wartością kwadratury dla funkcji f(x) odpowiednie współczynniki kwadratury 1,3,3,1
25 wrz 00:04
Basia:
25 wrz 00:04
miki: nie wlasnie to I ma daszek nad sobą to nie jest do potęgi
25 wrz 00:05
miki: i ten ostatni zapis tego wzoru jest taki o jaki mi chodzilo
25 wrz 00:06
Trivial:
Zapewne chodzi o kwadratury Newtona−Cotesa (która korzysta z interpolacji Lagrange'a).
| | 1 | | 5 | |
f(x) = |
| x3 + |
| x + 1 |
| | 6 | | 6 | |
| | 81 | | 45 | |
∫03 f(x) dx = |
| + |
| + 3 = 10.125 // wynik dokładny |
| | 24 | | 12 | |
| | 3h | | 3−0 | |
I3(f) = |
| (f(0) + 3f(1) + 3f(2) + f(3)), gdzie h = |
| = 1 |
| | 8 | | 3 | |
| | 3 | | 3*27 | |
I3(f) = |
| (1 + 3*2 + 3*4 + 8) = |
| = 10.125 |
| | 8 | | 8 | |
25 wrz 00:17
miki: tak tak
25 wrz 01:08
miki: bo ja mam troche inny sposob rozwiązania:
IN(f)=(3−0)(18*1+38*2+38*4+18*8)=10.125
i chciałbym się zapytać skąd te 8−emki i 1, 2, 4, 8?
25 wrz 01:21
Trivial:
f(0) = 1, f(1) = 2, f(2) = 4, f(3) = 8
Pozostałe liczby są współczynnikami kwadratury. Da się to wyprowadzić, ale jest to dość żmudne.
Idea jest taka: przybliżyć funkcję f(x) wielomianem Lagrange'a stopnia co najwyżej N i
policzyć całkę z tego wielomianu zamiast z f(x). Uzyskany wynik będzie przybliżeniem całki
∫
abf(x)dx ≈ ∫
ab L
N(x)dx = I
N(f).
Wyprowadza się wzory
I
N(f) = ∑
k=0..N f(x
k)A
k
f(x
k) to po prostu wartość funkcji w punkcie x
k.
A
k to współczynniki kwadratury.
| | b−a | |
Dla równo oddalonych węzłów xk, tzn. xk = a + hk, h = |
| mamy: |
| | N | |
| | h(−1)N−k | |
Ak = |
| *∫0N t(t−1)(t−2)...(t−(k−1))(t−(k+1))...(t−N)dt |
| | k!(N−k)! | |
Co można zapisać krócej:
| | h(−1)N−k | |
Ak = |
| *∫0N ∏s=0..N, s≠k(t−s) dt |
| | k!(N−k)! | |
Dodatkowo, współczynniki A
k są symetryczne tzn.:
A
N−k = A
k
Teraz policzmy współczynniki dla N = 3.
| | h*(−1)3 | |
A0 = |
| ∫03 (t−1)(t−2)(t−3)dt = |
| | 0!*3! | |
| | h | |
= − |
| *∫03(t3 − (1+2+3)t2 + (1*2 + 2*3 + 3*1)t − 1*2*3)dt |
| | 6 | |
| | h | |
= − |
| *∫03(t3 − 6t2 + 11t − 6)dt |
| | 6 | |
| | h | | 81 | | 11*9 | |
= − |
| *[ |
| − 2*27 + |
| − 6*3] |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
Podobnie,
| | h*(−1)2 | |
A1 = |
| ∫03 t(t−2)(t−3)dt = |
| | 1!*2! | |
| | h | |
= |
| *∫03(t3 − 5t2 + 6t)dt |
| | 2 | |
| | h | | 81 | | 5*27 | |
= |
| *[ |
| − |
| + 3*9] |
| | 2 | | 4 | | 3 | |
Z symetrii:
Zatem:
| | 3h | | 3h | | 3h | | 3h | |
I3(f) = ( |
| *f(x0) + 3* |
| *f(x1) + 3* |
| *f(x2) + |
| *f(x3)) |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 3h | |
= |
| (f(x0) + 3f(x1) + 3f(x2) + f(x3)) |
| | 8 | |
gdzie:
x
k = a + kh
Podstawiając h mamy:
| | b−a | |
I3(f) = |
| (f(x0) + 3f(x1) + 3f(x2) + f(x3)) |
| | 8 | |
I stąd biorą się te ósemki.
25 wrz 11:17
miki: aha dzięki wielkie

!
25 wrz 11:45