Równania wielomianowe
fdsf: Rozwiąż równanie:
4x4+8x3+35x2−2x−9=0
czy mógłby ktoś rozpisać mi ten przykład , za pomocą twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
wielomianu o wspolczynnikach całkowitych?
24 wrz 23:08
ZKS:
Wypisz dzielniki wyrazu wolnego.
24 wrz 23:10
Eta:
(2x+1)(2x−1)(x2+2x+9)=0
24 wrz 23:10
ZKS:
Zaraz będzie
Eta jak Ci to wyszło.
24 wrz 23:11
24 wrz 23:11
fdsf: eta nie chce odrazu wyniku bo to mnie nie satysfakcjonuje , chcę dojsc do wszystkiego sam ...
ZKS więc :
1,3,9,12,32,92,14,34,94
oczywiscie każdy w postaci ujemnej oraz dodatniej.
i teraz moje zapytanie skąd wybrać odpowiedni dzielnik aby wyliczyć 1 pierwiastek ?
24 wrz 23:14
Eta:
No to teraz dochodź do tego wyniku!
24 wrz 23:15
fdsf: więc sugerujecie że musze każdy z tych czynników obliczyć aby dojść do pierwiastków ?
nie ma żadnego sposobu który by to wyliczył ?
24 wrz 23:16
ZKS:
Sprawdzasz która z liczb zeruje Ci to wyrażenie. Jeżeli liczba przykładowo n jest pierwiastkiem
wielomianu to podstawiając za x liczbę n powinieneś otrzymać 0.
24 wrz 23:17
Eta:
4x4+8x3 +36x2 −x2−2x−9=0
teraz pogrupuj po dwa ........
24 wrz 23:19
fdsf: ja to wszystko rozumiem , ale sądziłem że jest jakiś sposób na to , bo jeśli to jest takie
pracochłonne to ciekawe jak mi starczy czasu na jakiejs pracy klasowej
24 wrz 23:21
Eta:
miało być : po trzy wyrazy
24 wrz 23:22
Eta:
(4x4+8x3+36x2) −(x2+2x+9)=0
dokończ ...........
24 wrz 23:23
ZKS:
Skoro pytałeś na samym początku o sposób z pierwiastkami wymiernymi to otrzymałeś
odpowiedź. Sposobów jest parę patrz post który napisała Eta.
24 wrz 23:23
fdsf: 4x2(x2+2x+9)−(x2+2x+9)=0
i nie wiem co dalej
24 wrz 23:30
ZKS:
4x2(x2 + 2x + 9) − (x2 + 2x + 9) = 0
Teraz coś widać?
24 wrz 23:31
fdsf: no właściwie to samo zauważyłem ale dalej nie mam zielonego pojęcia , wzorów skróconego tutaj
nie można zastosować ...
pogrupować także nie
24 wrz 23:32
Eta:
Jak nie wiesz? teraz wyłącz wspólny nawias (x2+2x+9) przed
(x2+2x+9)(..........)=0
24 wrz 23:32
Eta:
(x2+2x+9)( 4x2−1)=0
24 wrz 23:34
fdsf: hmm a ta −1 skąd się wytrzasnęła xD ?
24 wrz 23:34
Eta:
4x2* (x2+2x+9) −1*(x2+2x+9)=0
wiesz już skąd się wzięła −1
24 wrz 23:37
fdsf: Święta racja zapomniałem o wspólnych współczynnikach , dziękuje bardzo , lece dalej niszczyć
zadanka jbc napisze
24 wrz 23:38
Eta:
Na zdrowie ...
24 wrz 23:39
fdsf: 4x4+4x3+33x2+32x+8=0
(4x4+4x3+32x2)+(x2+32x+8)=0
4x2(x2+x+8)+(x2+32x+8)=0
co dalej xD ?
24 wrz 23:45
Eta:
4x2+4x3+x2+32x2+32x+8=0
teraz pogrupuj trzy pierwsze i trzy ostatnie ........
24 wrz 23:54
fdsf: (4x4+4x3+x2)+(32x2+32x+8)=0
x2(4x2+4x+1)+8(4x2+4x+1)=0
(4x2+4x+1)(x2+8)=0
x=−1/2
24 wrz 23:59
Eta:
ok
24 wrz 23:59
Eta:
Oczywiście miało być na początku 4x4
25 wrz 00:02
fdsf: lecz tym sposobem nie rozwiążemy każdego takie równania

?
25 wrz 00:04
Eta:
2sposób
| | 1 | | 1 | |
W(− |
| )= ......... =0 czyli x= − |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | | 2 | |
dzielisz (4x
4+4x
3+33x
2+32x+8) : (x−0,5) = 4x
3+2x
2+32x+16
W(x)= (x+0,5)*(4x
3+2x
2+32x+16)
2x
2(2x+1) +16(2x+1)
teraz dokończ .......
25 wrz 00:15
fdsf: Eta właśnie ten 2 sposób mi wspaniale się zgrał , wszystko elegancko w każdym podpunkcie wyszło
, dziękuje za objaśnienie , pozdrawiam
25 wrz 00:52