krótka nierówność
uczen: Rozwiąż nierówność : x4 + 6x7 + 8 > 0
24 wrz 22:52
Eta:
Sprawdź, czy dobrze przepisałeś tę nierówność!
24 wrz 23:08
PW: A nie miało być
x14 + 6x7 + 8 ≥ 0 ?
24 wrz 23:09
PW: Eta , jednak uporządkowany, prawda?
24 wrz 23:10
miki: X7(X7+6)+8≥0
(x7+8)(x7+6)≥0
25 wrz 00:15
Eta:
Ejjj
miki 
x
7(x
7+6)+8 ≥0
x
14+6x
7+8 ≥0
(x
7+2)(x
7+4)≥0
25 wrz 00:17
PW: Oj, miki − w tym ostatnim to przesadziłeś(aś). Chyba idzie o nierówność "kwadratową".
25 wrz 00:18
Gustlik:

x
14 + 6x
7 + 8 ≥ 0
t=x
7
t
2+6t+8≥0
Δ=4, t
1=−4 v t
2=−2 ⇔ x
7=−4 v x
7=−2 /
7√
x
1=−
7√4, x
2=−
7√2
x∊(−
∞, −
7√4>U<−
7√2, +
∞)
25 wrz 00:36