matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi- równanie
manareh:
rozwiąż równanie 3+5+7+9+...+41=2n+4
24 wrz 22:30
Garth:
Wzor na sume ciagu arytmetycznego znamy? c ∊ N
+
a
c
= 1 + 2c 1 + 2c = 41 ⇔ 2c = 40 ⇔ c = 20
3 + 41
* 20 = 2n + 4
2
24 wrz 22:35