Wykresy funkcji y=|f(x)|
mattme: Dana funkcja f(x)=|x−3|−2. Dla jakich wartości parametru k równanie |f(x)|=k + 1 ma :
a) dwa rozwiązania różnych znaków
b) cztery rozwiązania dodatnie ?
24 wrz 22:23
Eta:
_____ |f(x)|
2 rozwiązania różnych znaków dla k+1 >
2
4 rozwiązania dodatnie dla 0<k+1<1
24 wrz 22:37
ZKS:
No to jeszcze sposób algebraiczny.
||x − 3| − 2| = k + 1 (zał. k ≥ −1)
Sprawdźmy co mamy dla k = −1
||x − 3| − 2| = 0
|x − 3| = 2
x = 5 ∨ x = 1
dostajemy dwa rozwiązania dodatnie ale nie o to nam chodzi więc k = −1 nie spełnia warunków
zadania
|x − 3| = k + 3 ∨ |x − 3| = 1 − k
dla k = 1 mamy
|x − 3| = 4 ∨ |x − 3| = 0
x = 7 ∨ x = −1 ∨ x = 3
mamy trzy rozwiązania więc również nie spełnia warunków zadania
dla k > 1
x = k + 6 ∨ x = −k
rozwiązanie x = k + 6 jest dodatnie więc x = −k musi być ujemne
k > 0 ∧ k > 1 ⇒ k ∊ (1 ; ∞) mamy dwa rozwiązania różnych znaków.
Teraz rozpatrujemy kiedy będziemy mieli cztery rozwiązania dodatnie
||x − 3| − 2| = k + 1 ∧ k ≥ −1
|x − 3| = k + 3 ∨ |x − 3| = 1 − k
1 − k > 0 ⇒ k < 1
x = k + 6 ∨ x = −k ∨ x = 4 − k ∨ x = k + 2
k + 6 > 0 ∧ −k > 0 ∧ 4 − k > 0 ∧ k + 2 > 0 ⇒ k ∊ (−2 ; 0) mamy cztery rozwiązania dodatnie.
24 wrz 22:46
ZKS:
Oczywiście na samym końcu nie uwzględniłem początkowego założenia k > −1
dla k = −1 jak pokazywałem na początku mamy dwa rozwiązania dodatnie
k ∊ (−2 ; 0) ∧ k > −1 ⇒ k ∊ (−1 ; 0).
24 wrz 22:51
Eta:
24 wrz 23:02