Romb- wzór na pole
xyz: Pole rombu o kącie ostrym α i krótszej przekątnej o długości d można obliczyć ze wzoru?
W odpowiedziach jest napisane:
P=
12d
2ctg
α2
Nie bardzo rozumiem dlaczego, byłby ktoś tak miły i wytłumaczył?
Godzio:
| | d * f | |
Pole rombu: P = |
| (d,f − przekątne) |
| | 2 | |
Dodatkowo wiemy, że przekątne przecinają się pod kątem prostym oraz jednocześnie są
dwusiecznymi, więc z prostego wzoru możemy policzyć:
| | α | | | | f | | α | |
ctg |
| = |
| = |
| stąd f = d * ctg |
| |
| | 2 | | | | e | | 2 | |
Wstawiamy do pierwszego wzoru i mamy to co chcieliśmy