trójkąt
Karola : punkty A=(2,−3) B=(3,0) C=(−2,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz punkt przecięcia się
symetralnych boków trójkąta ABC .
Z góry dziękuję za pomoc.
24 wrz 22:07
PW: Wszystkie punkty X symetralnej odcinka PQ mają własność
|XP|= |XQ|.
Oznacza to, że wspólny punkt S wszystkich symetralnych jest jednakowo odległy od wszystkich
wierzchołków. To takie przypomnienie faktu, że symetralne przecinają się w punkcie, który jest
środkiem okręgu opisanego na trójkącie.
Piszemy równanie okręgu o środku S=(a,b) i promieniu r:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2.
Nie znamy tych trzech liczb: a, b, r, ale współrzędne punktów A, B i C spełniają to równanie −
będą trzy równania z trzema niewiadomymi, to się da rozwiązać.
Nie jest to jedyny sposób, można pisać równania dwóch symetralnych i znaleźć punkt wspólny tych
prostych.
24 wrz 22:22
Karola : dzięki wielkie za odpowiedź

już sobie poradziłam
24 wrz 22:24