wyznaczania wyrazów ciągu
Nomen: wyznacz 20 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
wiem jak to zrobić, ale gubię się w obliczeniach, więc zależy mi na przedstawieniu mi tego
zadania od początku do końca.
24 wrz 21:34
Kostek:
podstawiaj do wzoru
24 wrz 21:37
Nomen: | | 11 | |
no tyle to wiem, ale wycodzi mi 2 |
| a to jakiś dziwny wynik. |
| | 18 | |
24 wrz 21:39
Garth:
a1 = ...
a2 = ...
a3 = ...
...
a20 = ...
W sumie to nie wiem, po co autor zadania kazal sobie wyznaczyc az tyle wyrazow...
24 wrz 21:41
Nomen: przepraszam, zgubiłam słowo "sumę"
24 wrz 21:42
Garth:
Powinno byc "wyznacz sume 20 kolejnych wyrazow ciagu arytmetycznego"?
Jesli tak, prosze posluzyc sie wzorem:
gdzie S
n jest suma n wyrazow, a
1 jest pierwszym wyrazem, a
n jest n−tym wyrazem.
24 wrz 21:50
Janek191:
więc ze wzoru a
n = a
1 + ( n −1)*r mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a20 = |
| + 19* |
| = |
| + 1 = 1 |
| |
| | 2 | | 19 | | 2 | | 2 | |
oraz z wzoru S
n = 0,5*(a
1 + a
n)*n mamy
| | 1 | | 1 | |
S20 = 0,5*( |
| + 1 |
| )*20 = 10*2 = 20 |
| | 2 | | 2 | |
25 wrz 08:10