parametr
Piotr12: Dla jakich wartosci parametru a rownanie |x−2|=a2−3a−2 ma dwa pierwiastki roznych znakow?
24 wrz 21:26
Kostek:
x−2=a2−3a−2>0
x−2=−a2+3a+2<0
rozwiąż to ?
24 wrz 21:28
Piotr12: ok ale mi wychodzi z rownania x−2=a2−3a−2>0 ze a∊(−
∞;0)∪(3;
∞),a z rownania x−2=−a2+3a+2<0
wychodzi mi a ∊(−
∞;−1)∪(4;
∞) a odpwiedz do tego zadania to a ∊(−
∞;−1)∪(4;
∞) .Co powinienem
zrobic
24 wrz 21:50
Eta:

dla a
2−3a−2>2 ⇒ (a−4)(a+1)>0 ⇒ a∊ ........ i masz taką odpowiedź, jaka ma być
24 wrz 22:12
Piotr12: skad wzielo sie a
2−3a−2>2
skoro wczesniej bylo
x−2=a
2−3a−2>0
x−2=−a
2+3a+2<0
25 wrz 16:38