Całka- pomocy!
Osioł: Pomocy:
Obliczałam całkę: (x2−1)3x
Zrobiłam rozwinięcie i wyszło mi: x5−3x3+3xx
I zapisałam to tak: 1x całka x5dx− 3 całki x3 dx+ 3 całki xdx
Sprawdzałam wynik na kalkulatorze i tam było:
rozwinięcie: x5−3x3+3x−1x
I wtedy wychodzi: całka x5dx− 3 całki x3dx+ 3 całki xdx− całka 1x
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie zrobiłam błąd?
24 wrz 21:22
Mila:
Jeśli w liczniku jest (x
2−1)
3 to błędnie wykonałaś potęgowanie.
24 wrz 21:26
Osioł: Tak, dokładnie taki.
24 wrz 21:42
Mila:
| | (x2)3−3*(x2)2+3x2−1 | | x6−3x4+3x2−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫(x5−3x3+3x)dx−∫ |
| dx= |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x6−3* |
| x4+3* |
| x2−ln|x|+C= |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= |
| x6− |
| x4+ |
| x2−ln|x|+C |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
24 wrz 21:50
Osioł: Rzeczywiście, mój błąd.... Dziękuję za pomoc!
24 wrz 22:02
Mila:
Zmień nicka, bo kształtujesz sobie niskie poczucie wartości, co w dzisiejszej rzeczywistości
nie jest korzystne.
Pozdrawiam
24 wrz 22:15
miki: a ten 1x nie powinien być wyciągnięty przed całkę?
25 wrz 01:51