Podaj ilość osób, które skasowały bilet ulgowy?
conmat: bilet normalny kosztuje 2.80 a ulgowy 1.6 . Do autobusu wsiadło 12 pasażerów i każdy skasował
bilet na łaczną sumę 20.20 . Ilu pasażerów skasowało bilet ulgowy
24 wrz 21:00
latika: x − ilość biletów normalnych
y − ilość biletów ulgowych
rozwiązujesz układ równań:
x+y=12
2.8x+1.6y=20.2
24 wrz 21:08
conmat: Też wpadłem na taki pomysł

Problem w tym, że wychodzi błędne rozwiązanie
24 wrz 21:16
latika: a ile Ci wyszło?
24 wrz 21:18
latika: sprawdź treść zadania dokładnie
24 wrz 21:21
conmat: x+y= 12 z tego x=12−y; potem metoda podstawiania do drugiego równania i wychodzą ułamki albo
źle obliczam układ równań. Wychodzi liczba 10,9836.
24 wrz 21:22
conmat: zadanie podyktowane do zeszytu przez nauczyciela matematyki
24 wrz 21:32
conmat: także sądzę, że poszło dyktowanie z błędem
24 wrz 21:32