matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie ciągu
Nomen:
wyznacz ciąg geometryczny a2=2 a5=16
24 wrz 20:54
Bogdan:
a
n
q
n−k
=
, q
3
= 8 ⇒ q = 2
a
k
a
n
= a
k
q
n−k
, a
n
= 2*2
n−2
= ...
24 wrz 20:58
Nomen:
czym jest k?
24 wrz 21:01
,,,:
a
5
=a
2
q
3
q
3
=8 q=2 a=1 a
n
=2
n−1
24 wrz 21:02