rozwiaz rownanie
Madzik: rozwiaz równanie |x| + |x+5|=2x +5
Jak to przedstawić graficznie? Dalej już chyba powinnam sb poradzic
24 wrz 20:47
Kostek:
10(−∞,−5)
−x−x−5=2x+5
−4x=10
4x=−10
x=−2,5∉(−∞,−2,5)
20 <−5,0)
−x+x+5=2x+5
−2x=0
2x=0
x=0∉<−5,0)
30 <0,∞)
x+x+5=2x=5
0=0
x∊<0,∞)
24 wrz 20:50
Mila:
f(x)=|x|+|x+5|
1)x<−5
f(x)=−x−x−5⇔f(x)=−2x−5
2)x∊<−5,0)
f(x)=−x+x+5=5 funkcja stała
3) x≥0
f(x)=x+x+5⇔f(x)=2x+5
g(x)=2x+5
|x|+|x+5|=2x+5
x∊<0,
∞) nieskończenie wiele rozwiązan.
24 wrz 21:42
PW: Przychodzi mi na myśl "leniwe" rozwiązanie. Wiadomo, że rozwiązań wystarczy szukać dla takich
x, dla których prawa strona jest liczbą nieujemną (bo lewa jest nieujemna). Dla takich x mamy
do czynienia z równaniem
|x|+|x+5|=|2x+5|
|x|+|x+5|=|x+(x+5)|, x∊<0,∞)
Wiadomo, że dla dowolnych a, b spełniona jest nierówność
|a|+|b| ≥ |a+b|,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy a•b≥0. W rozpatrywanym przedziale <0,∞)
oba składniki są nieujemne, a więc równość jest spełniona dla wszystkich x∊<0,∞).
24 wrz 23:05