Funkcja
Kostek:
W wyniku jakiego przekształcenia wykresu funkcji f(x)=x4+3x otrzymano wykres f(x)=|x4+3x+1|
przesunięcie o wektor [0,1] ale jak z tą wartością bez ?
24 wrz 20:47
Mila:
f(x)=x4+3x→T[0,1]→g(x)=x4+3x+1→SOXdla y<0→h(x)=|x4+3x+1|
T translacja o wektor [0,1]
Widziałam też zapis:
f(x)=x4+3x→T[0,1]→g(x)=x4+3x+1→|y|→h(x)=|x4+3x+1|
24 wrz 23:19
Technik:
Mila mogę się wtrącić ? Czemu tylko o wektor skoro jest jeszcze wart.bezewz.
24 wrz 23:24
ZKS:
Przecież tam nie ma tylko przekształcenia o wektor. Jest też później wartość bezwzględna.
24 wrz 23:26
Technik:
Jest napisane: translacja o wektor [0,1]
24 wrz 23:28
ZKS:
No jest a później jest jeszcze nałożona wartość bezwzględna. Spójrz jeszcze raz na zapisy
które napisała Mila.
24 wrz 23:30
Mila:
DoTechnika
Dwuetapowe przekształcenie.
Po translacji masz wzór g(x)=x4+3x+1 potem jest symetria dla ujemnych wartości i nowy wzór
h(x)=|x4+3x+1|.
24 wrz 23:33
Technik: To jak napisać to przekształcenie ?
24 wrz 23:35
ZKS:
Mnie właśnie uczono tak jak to Mila napisała w II sposobie czyli |y| →.
24 wrz 23:39
Mila:
Tylko T[0,1] piszemy nad strzałką, tak samo |y| nad strzałką.
25 wrz 00:28