Monotoniczność ciągu
Ksera: Zbadaj monotoniczność ciągu an=n2n+1
24 wrz 20:19
Ksera: w liczniku jest "n", bo coś słabo widać
24 wrz 20:20
24 wrz 20:21
Bogdan:
Zbadaj znak róznicy: an+1 − an
słabo widać, bo stosujesz przy zapisywaniu ułamków małą literkę u, stosuj U
24 wrz 20:21
24 wrz 20:21
Ksera: | | n | | n | |
czyli powinnam rozwiązać ( |
| )− |
| = .... |
| | 2n+1+1 | | 2n+1 | |
?
24 wrz 20:24
Kostek:
| (n+1)(2n+1)−n(2n+3) | |
| =.... |
| (2n+1)(2n+3) | |
24 wrz 20:25
Ksera: Dziękuję
24 wrz 20:32