Liczby
Kostek:
Wykaż, że jeśli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych, to liczba 5n również ma
tę własność
n
2+(n+1)
2=n
2+n
2+2n+2
2n
2+2n+2
2(n
2+n+1)
24 wrz 20:08
ICSP: n = a2 + b2
5n = 5a2 + 5b2 = 4a2 + 4ab + b2 + 4b2 − 4ab + a2 = (2a + b)2 + (2b − a)2
c.n.u.
24 wrz 20:12
ICSP: gdzie a ,b ∊ C
24 wrz 20:13
Kostek:
24 wrz 20:14
wmboczek: nie wiem jak to wytłumaczyć (jak na to wpaść)
n2=a2+b2
25n2=(4a−3b)2+(3a+4b)2
24 wrz 20:14
ICSP: fakt błąd. Na końcu powinno być
c.n.w. zamiast c.n.u.
Mamy przecież w treści zadania Wykaż
24 wrz 20:15
Piotr 10: Bardzo duży błąd
ICSP
24 wrz 20:16
wmboczek: ups zrobiłem dla n
2 a nie dla n, ale zasada ta sama
24 wrz 20:17
Kostek:
Fajnie, ale ja nadal nie rozumiem tego zadania

Mogę prosić o wytłumaczenie ?
24 wrz 20:18
ICSP: Ale czego nie rozumiesz ?
24 wrz 20:22
Kostek:
Skąd a2+b2 i czemu sposób mój sposób jest do bani ?
24 wrz 20:26
ICSP: A umiesz zapisać matematycznie zadanie :
"Liczba na jest sumą kwadratów dwóch liczba całkowitych" ?
24 wrz 20:28
Kostek: n=a2+b2
ale czemu nie może być n=a2+(a+1)2 to też dwie liczby całkowite ?
24 wrz 20:31
ICSP: a gdzie w treści zadania jest napisane kolejne ?
24 wrz 20:35
Kostek:
a
2+b
2
5(a
2+b
2)
24 wrz 20:37
ICSP: n = a2 + b2
5n = 5(a2 + b2) = ... Musisz to doprowadzić do sumy dwóch kwadratów
24 wrz 20:38
Kostek:
Ale to nie będzie się zgadzało ?
24 wrz 20:40
ICSP: Co dokładnie Ci się nie zgadza ?
24 wrz 20:47
Kostek:
Zgadza się wszystko

Tylko jak na to wpaść ?
24 wrz 20:52
Mila:
Kostek, już w pierwszej linijce masz błąd
k=n2+(n+1)2=n2+n2+2n+1
5k=5(2n2+2n+1)=.....
Jeśli to uzasadnisz, to będzie oznaczało, że zachodzi prawidłowość dla dwóch kolejnych liczb
całkowitych, czyli tylko szczególny przypadek podanego problemu.
24 wrz 20:54
Kostek:
Racja ale jak to teraz wykazać
5(2n2+2n+1)=...
24 wrz 21:07
ICSP: ale dlaczego chcesz wykazać tylko część zadania?
Nie lepiej od razu wykazać całość ?
24 wrz 21:12
Kostek:
Można tak jak Ty to zrobiłeś ale ja nie wpadłbym, żeby to tak rozłożyć
24 wrz 21:13
ICSP: W końcu by ci się udało
24 wrz 21:15
Kostek: Po 4 godzinach ? Nawet na maturze nie ma tyle czasu
24 wrz 21:21
Mila:
Kostek na błędne rozwiązanie też stracisz czas i dostaniesz 0 punktów, po to teraz rozwiązujesz
zadania, aby tego uniknąć.
Rozwiąż 3 razy sposobem ICSP i będziesz umiał.
24 wrz 21:23
Kostek:
Rozwiązałem sposobem ICSP ale co z tego, że mam rozwiązane, skoro nie rozumiem jak wpaść na
takie rozwiązanie ?
24 wrz 21:25