Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość a.
przekątna FB ściany bocznej tworzy z krawędzią BC kąt 30, a kąt między przekątnymi FB i FA
| a3√2 | ||
wynosi 60. Wykaż, że objętość tego graniastosłupa jest równa | ||
| 8 |
dane :a
trójkąt ABF jest równoboczy(kąt 60o) więc S = a
rozpatrujemy trójkąt BCF
| H | H | 1 | |||
= | = sin30o = | ||||
| S | a | 2 |
| a | ||
H = | ||
| 2 |
| b | b | √3 | |||
= | = cos30o = | ||||
| S | a | 2 |
| a√3 | ||
b = | ||
| 2 |
| a√2 | ||
h = √b2 − (a2)2 = √3a24 − a24 = | ||
| 2 |
| a*h | a2√2 | |||
Pp = | = | |||
| 2 | 4 |
| a2√2 | a | a3√2 | ||||
V = Pp*H = | * | = | ||||
| 4 | 2 | 8 |