chemia
Tabletowy Theosh: mateuszu , mogę ci zadać parę pytań o energie jonizacji?
24 wrz 19:58
Tabletowy Theosh:
1) na wykresie energia jonizacji helu byla rowna 25 eV a litu 5. Tresc zadania : podaj ile razy
energia jonizacji helu jest wieksza od energii jonizacji litu. obok zadania byla podpowiedz
(patrz na numer grupy). Ja napisalem ze energia jonizacji helu jest wieksza 5 razy od litu a
babka mi przekreslila i napisala 15, wtf?
2) czy zbiory krzysztofa m. pazdro z lat 80−90 sa dobre do nauki chemii i przygotuja mnie do
matury?
24 wrz 20:04
Tabletowy Theosh: ?
24 wrz 20:12
Mateusz:
Hm trudno powiedzieć bez wykresu nie wiem jakie tam na nim dane były i o ktore energie pierwszą
czy drugą chodzi aczkolwiek i tak jest to niemozliwe wg mnie bo nawet molowe energie są tyle
razy samo większe tzn energia helu jest ok 4,56 czyli w przyblizeniu 5 razy większa niz Li
najlepiej zapytać nauczycielke dlaczego tak a nie inaczej dopiero potem moge to skonfrontować.
Moim zdaniem do celu odczytania wartosci liczbowych ta podpowiedz jest zbędna.
2) nie mam zbiorow z tych lat ale przydatne na pewno będą są tam na pewno ciekawe zadania nawet
takie bardzo egzotyczne, na maturze raczej niespotykane ale praktyka czyni mistrza

.
24 wrz 21:26
Zuz, : twoja Pani zapewne popełniła błąd i nie doczytała polecenia faktycznie różnica jest między He a
Li wynosi eV ale w poleceniu pytają nas ILE RAZY więc x5 raz zrobiłeś dobrze
27 wrz 13:59