twierdzenie Bezouta
Maciek: 1. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez (x−3)(x+2), jeżeli reszta z dzielenia
wielomianu w przez dwumian x−3 wynosi 7, a przez dwumian x+2 wynosi 3
2. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia
w(x)=x7−33x+11, u(x)=(x+1)(x−2)
24 wrz 19:27
bezendu:
1) W(3)=7 i W(−2)=3
W(x)=(x−3)(x+2)*Q(x)+R(x)
W(3)=(3−3)(3+2)*Q(3)+3a+b=7
W(−2)=(−2−3)(−2+2)*Q(−2)−2a+b=3
3a+b=7
−2a+b=3 /(−1)
3a+b=7
2a−b=−3
5a=4
24 wrz 19:35
Piotr 10: Wskazówka:Reszta z dzielenia przez wielomian P(x) st.n jest wielomianem stopnia co najwyżej n−1
24 wrz 19:37