W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątne ścian bocznych wychodzące z j
filip: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątne ścian bocznych wychodzące z jednego
wierzchołka tworzą kąt o mierze 40 stopni. Wiedząc, że wysokość podstawy ma 6dm, oblicz
przybliżone Pole całkowite i objętość. Obliczenia podaj z dokładnością do 1dm.
dero2005:

h
p = 6 dm
obliczamy krawędź podstawy
obliczamy przekątne c ściany z wzoru cosinusów
a
2 = 2c
2 − 2c
2cos 40
o
(4
√3)
2 = 2c
2(1−cos40
o)
48 = 2c
2(1−0,766)
24 = c
2*0,234
c = 23,75
obliczamy wysokość h z wzoru Pitagorasa
h =
√c2−a2 =
√54,56 = 7,34 dm
obliczamy pole podstawy
obliczamy pole boczne
P
b = 3a*h = 152,56
obliczamy pole całkowite
P
c = 2*P
p + P
b = 2*12
√3 + 152,56 = 194,1 ≈ 194 dm
2
obliczamy objętość
V = P
p*h = 12
√3*7,34 = 152,56 ≈ 153 dm
3