logarytmy
aqwa: log32 * log43 * log54 * log65 * log76 * log87 * log98 * log109 =
24 wrz 18:29
wmboczek: zamień wszystko na log2
24 wrz 18:35
Bogdan:
| | logc b | |
przejdź na logarytmy przy tej samej podstawie wg zależności: loga b = |
| |
| | logc a | |
24 wrz 18:35
aqwa: potem z iloczynu na sumę ?
24 wrz 18:59
aqwa: aha, wyskraca się. dzięki
24 wrz 19:00
aqwa: | | log2 * log3 | |
wychodzi : |
| jak sobie z tym poradzic? |
| | log310 | |
24 wrz 19:10
aqwa: | | log32 * log33 | |
wychodzi : |
| |
| | log310 | |
24 wrz 19:11
Bogdan:
| | log2 | | log3 | | log4 | | log8 | | log9 | |
... = |
| * |
| * |
| * ... * |
| * |
| = log2 |
| | log3 | | log4 | | log5 | | log9 | | log10 | |
24 wrz 19:29
aqwa: co z log10 z ostatniego mianownika ?
24 wrz 19:39
Bogdan:
log10 = 1
24 wrz 19:40
aqwa: jednym słowem, najlepiej zamienić na podstawniki 10 ?
24 wrz 19:41
Bogdan:
W tym przypadku − tak, ale np. w tym:
log
3 2 * log
4 3 * log
5 4 * log
6 5 = (wygodnie jest przejść na log
6 x)
| | log6 2 | | log6 3 | | log6 4 | | log6 5 | |
= |
| * |
| * |
| * |
| = log6 2 |
| | log6 3 | | log6 4 | | log6 5 | | log6 6 | |
bo log
6 6 = 1
24 wrz 19:52
PW: log32•log43 = log43log32 − zastosowaliśmy twierdzenie o logarytmie potęgi.
Z definicji logarytmu
(*) 3log32 = 2,
tak więc iloczyn dwóch pierwszych czynników jest równy
log42.
Stosując to rozumowanie jeszcze 6 razy dochodzimy do wyniku log102.
Myślę że nie trzeba nawet tych wszystkich kroków pokazywać (nudne), wystarczy napisać to co
wyżej.
Jedyna trudność to (*) − tak oczywiste, że aż trudne (jest to po prostu definicja logarytmu o
podstawie 3 z 2). Nie trzeba za to pamiętać wzoru na zamianę podstawy logarytmu.
24 wrz 20:18