Drugie miejsce zerowe funkcji
Imposible: Niech x1 bedzie jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej, ktorej wierzcholek znajduje sie w
punkcie W. Wyznacz (o ile istnieje) drugie miejsce zerowe tej funkcji gdy:
b) x1=0, W=(1,4)
c) x1=3 1:3, W=(1:2, −6)
d) x1=16
√2, W=(−3, −11 II)
Wyjaśnienie:
1:3 − jedna trzecia, np. 3 1:3 − trzy i jedna trzecia
II − ''pi'' , np. −11 II
Prosze o pomoc! Ważne na jutro

Nie radze sobie z tym.
Prosze o rozwiazanie i krotkie wytlumaczenie.
24 wrz 18:19
Imposible: Prosze o pomoc
24 wrz 18:24
Imposible: Błagam pomozcie potrzebuje na jutro
24 wrz 18:27
Imposible: pomocy
24 wrz 18:31
Imposible: :(
24 wrz 18:32
Imposible: :(
24 wrz 18:36
Bogdan:
| | x1 + x2 | |
xw = |
| ⇒ x2 = 2xw − x1 |
| | 2 | |
24 wrz 18:37
Imposible: a my robilismy podpunkt a na lekcji tak:
y=a(x−0)
2
0=a(−2−0)
2+3
4a+3=0
4a=−3 /:4
a=−3:4 ( − trzy czwarte)
y=ax
2+bx+c
y=−3:4x
2+3
delta=b
2−4ac
delta=0
2−4(−3:4).3
delta= 12:4 .3
delta=−9
no i do tego nie bylo drugiego miejsca zerowego. a niech mi ktos tym sposobem wytlumaczy b, c,
d. Prosze
24 wrz 18:44
Imposible: pomocy
24 wrz 18:46
Imposible: RATUJCIE!
24 wrz 18:47
Imposible: przy b) delta wyszla mi = 65
a dale liczylam:
x2= − b+delta/(kreska ulamkowa) 2a
x2= 1+
√65/−8
i nie wiem co dalej
24 wrz 18:50
Imposible: pomocy
24 wrz 18:55
Imposible: pomocy
24 wrz 19:04
Basia: Bogdan wskazał Ci najprostszy możliwy sposób rozwiązania
zastosuj go; możesz chyba rozwiązać w sposób prostszy niż na lekcji
wprawdzie nauczyciel może Cię zapytać skąd taki wzór
ale to łatwo uzasadnić
zastosuj to i masz rozwiązanie w jednej linijce
24 wrz 19:04
Imposible: a dlaczego pod x1+x2 jest 2?
24 wrz 19:06
Basia: czy Ty widziałaś kiedyś ułamek ?
24 wrz 19:14
Imposible: ?
24 wrz 19:14
Imposible: no tak ale dlaczego przez 2
24 wrz 19:14
Basia: bo jak podzielę przez 10 to nie dostanę xw
24 wrz 19:15
Imposible: ?
24 wrz 19:17
Imposible: ja sie w tym pogubilam.

dzieki za dobre checi ale ja tego nie zrobie
24 wrz 19:19
Imposible:
24 wrz 19:21
Bogdan:
24 wrz 19:34
Mila:

b) x
1=0, W=(1,4)
Oś symetrii paraboli przechodzi przez wierzchołek paraboli
x
2=2 jest odbiciem symetrycznym podanego miejsca zerowego względem prostej x=1
1 jest w środku między x
1 i x
2
Możesz policzyć tak:
2=x
2
24 wrz 21:11
Mila:
| | 3 1 | | 1 | |
c) x1= |
| , W=( |
| , −6) |
| | 3 | | 2 | |
x
1+x
2=1
d)
x
1=16
√2, W=(−3, −11 π)
x
1+x
2=−6
16
√2+x
2=−6
x
2=−6−16
√2
24 wrz 21:19