24 wrz 18:19
Kostek:
Nie wchodzę w żadne linki... Przepisz treść zadania.
24 wrz 18:19
mtay: Schronisko młodzieżowe ma 40 pokoi, a wynajęcie pokoju kosztuje 120zł na dobę. Grupy
rezerwujące więcej niż 20 pokoi uzyskują zniżkę − za pierwsze 20 pokoi płacą stałą cenę, a za
każdy następny płacą 4 zł mniej.
a) Uwzględniając powyższe warunki oblicz dla jakiej liczby wynajętych pokoi schronisko osiągnie
maksymalny przychód P.
b) Koszt sprzątania i obsługi jednego pokoju to kwota 16 zł. Oblicz dla jakiej liczby
wynajętych pokoi schronisko osiągnie maksymalny przychód netto N.
24 wrz 18:24
mtay: .
24 wrz 18:51
Imposible: Mi tez pomoz blagam
24 wrz 18:51
mtay: .
24 wrz 20:34
mtay: nikt nie pomoze?:(
24 wrz 21:00
Eta:
a)
x −− ilość wynajętych pokoi
dla x>20 : 120 −4(x−20)
przychód:
P(x)= x*[120−4(x−20)]=.... = −4x
2+200x −−− funkcja kwadratowa, parabola ramionami do dołu
to P(x) osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka
b)koszt sprzątania 1pokoju 16zł
należy odjąć koszt 16*x
P(x)= −4x
2+200x −16x
P(x)= −4x
2+184x
x
max=....
24 wrz 21:18
mtay: w odpowiedziach napisali a=35 i b=33 i tez mi nie wychodzi
24 wrz 21:30
Eta:
No to sprawdźmy ten maksymalny zysk
dla x= 25 P(x)= −4*252+200*25= −100*25+200*25= 2500 zł
dla x= 35 P(x)= −4*35*35+200*35 = −140*35+200*35 = 60*35=2100 zł
jaka jest poprawna odp ?
24 wrz 21:49
mtay: jeżeli tak napewno wygląda wzór tej funkcji to pomylili sie
24 wrz 22:09
Monika: To zadanie jest źle rozwiązane
23 lis 16:51
23 lis 16:57