Równiania liniowe
Mati: Mam problem z kilkoma zadaniami. Nie wiem w jaki sposób je rozwiązywać.
1.Wyznacz wartości parametru m , dla których zbiór rozwiązań nierówności 4m−x≤x+3
a) jest przedziałem <5.+∞)
b) zawiera się w przedziale <1,+∞).
2.Wyznacz wartość parametru m , dla których zbiór rozwiązań nierówności mx+5>0
a) jest zbiorem liczb rzeczywistych
b) jest zbiorem pustym.
3. Wyznacz wartości parametru m ,dla których dziedziną funkcji
f(x)=√2−m−x jest przedział <1,+∞)
Byłbym wdzięczny jakby ktoś pokazał w jaki sposób robić zadania tego typu, nie chce tylko
rozwiązania.
24 wrz 17:50
Basia:
(1)
4m − x ≤ x + 3
−x − x ≤ −4m + 3
−2x ≤ −4m + 3 /: (−2)
czyli w (a) musi być
wylicz sobie m
w (b) musi być
rozwiąż i zobacz jaki warunek spełnia m
jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
24 wrz 17:55
Mati: @Basia, nie było mnie akurat na tych lekcjach a w klasie robili to w ten sposób że
przyrównywali nierówność do 0 a za x wstawiali to co było określone w poleceniu. A czemu
później przyrównujesz to do 5?
A co odnośnie 3

Dzięki bardzo za normalne wytłumaczenie
24 wrz 18:01
Basia:

wyszło mi rozwiązanie
| | 4m−3 | |
i ma być < |
| ; +∞) = <5;+∞) |
| | 2 | |
| | 4m−3 | |
no to przecież żeby tak było musi być |
| = 5 |
| | 2 | |
| | 4m−3 | |
a żeby było < |
| ; +∞) ⊂ <1;+∞) to musi być |
| | 2 | |
| | 4m−3 | |
niebieski to ten < |
| ; +∞) (różne możliwości) |
| | 2 | |
najpierw (1); do następnych przejdziemy jak to zrozumiesz
24 wrz 18:06
Mati: | | 4m−3 | |
A i czemu w tym 2. 1≤ |
| tak przyrównałaś? |
| | 2 | |
24 wrz 18:07
Basia: co ma do tego x=0 ? wprawdzie różne kretyństwa już przy równaniach z parametrem widziałam,
ale takiego jak dotąd jeszcze nie
24 wrz 18:08
Basia: no bo <10;+∞) ⊂<1;+∞)
<9;+∞)⊂<1;+∞)
<1,000001; +∞) ⊂ <1;+∞)
<1;+∞) ⊂ <1;+∞)
ale <0,999999;+∞); <0;+∞) itd już nie
czyli lewy koniec tego naszego musi być ≥ 1
24 wrz 18:10
Basia: poza tym to nie jest (2); to jest (1b)
24 wrz 18:13
Mati: Czyli jeśli jest przedziałem to po wyznaczeniu x musimy przyrównać to do przedziału aby było to
zgodne. A w przypadku aby się zawierały w tym przedziale musi być tak samo jak w przedziale.
24 wrz 18:14
Mati: Wiem , później się zorientowałem. Teraz już rozumiem te zadanie 1.
24 wrz 18:16
Basia: to teraz (2)
mx+5 > 0
mx > −5
i tu musimy rozważyć dwa przypadki
nie możemy bezkarnie dzielić przez m, bo m może = 0
mamy więc:
1. m=0
wtedy
0*x > −5
0 > − 5
to jest prawdą dla każdego x∊R
czyli dla m=0 zbiorem rozwiązań jest R
dla m≠0 chcemy podzielić, ale to jest nierówność, która inaczej się zachowa gdy m<0, a inaczej
gdy m>0; więc znów musimy rozważyć dwa przypadki
2. m>0
mx>−5 /:m
nie ma takiej możliwości, żeby to był zbiór R, ale nie ma też takiej żeby to był zbiór ∅
3.
m<0
nie ma takiej możliwości, żeby to był zbiór R, ale nie ma też takiej żeby to był zbiór ∅
ostatecznie:
(a) dla m=0
(b) nigdy
24 wrz 18:28
Mati: A jak np. mam (m+2)(m−3)x+m>0
| | −m | | −m | |
To w opcji z pustym wychodzi x< |
| , i x> |
| , jak z tego wyjść? |
| | (m+2)(m−3) | | (m+2)(m−3) | |
24 wrz 18:44
Mati: A mógłbym otrzymać nr.gg do Ciebie?
24 wrz 18:52
Basia:
musisz rozważyć różne przypadki:
1. m = −2
masz
0*(−5)*x −2 > 0
−2 >0
sprzeczność
dla m=−2 nie ma rozwiązania (inaczej zb.rozw. = ∅)
2. m = 3
masz
5*0*x + 3 > 0
3>0
tożsamość
dla m=3 zb.rozw.=R
3. (m+2)(m−3)>0 ⇔ m∊(−
∞;−2)∪(3;+
∞)
masz
| | −m | |
zb.rozw. = ( |
| ; +∞) |
| | (m+2)(m−3) | |
4. (m+2)(m−3)<0 ⇔ m∊(−2;3)
| | −m | |
zb.rozw. = (−∞; |
| ) |
| | (m+2)(m−3) | |
24 wrz 18:53
Imposible: Pomózcie mi blagam
24 wrz 18:55
Basia: nie używam gg, nie działało mi na Ubuntu jak należy i się poddałam;
może znowu kiedyś spróbuję, ale raczej nie dzisiaj;
czasem udzielam korepetycji przez Skype'a, ale rzadko i ..........................
24 wrz 18:57
Mati: Nie no spoko, ale i tak nie daję mi to jednoznacznego rozwiązania, w opdowiedziach jest ze
liczba −2, czyli ta która de fakto nie pasuje do pierwszego czy nie lepiej od razu zakładać
taki przypadek niż liczyć tyle?
A czy na 3. jest też jeden sposób?
24 wrz 19:01
Imposible: pomocy
24 wrz 19:04
Basia: nie napisałeś mi Mati treści zadania
więc Ci napisałam całe kompletne rozwiązanie nierówności
jeżeli było pytanie dla jakiego m zb.rozw. = ∅ to i tak trzeba wszystko policzyć
bo skąd wiadomo, czy jeszcze dla jakiegoś innego m tak nie będzie ?
24 wrz 19:07
Mati: Dlatego ja osobiście się zdziwiłem kiedy po prostu podstawiali to,dziwne też jest że podręcznik
zakłada tylko tę opcję, skoro tak jak mówisz może ich być więcej. I ponowie pytanie: Jak z 3?
24 wrz 19:09
Basia:
2−m−x ≥ 0 (bo jest pod pierwiastkiem)
x ≤ 2−m
tu nie trzeba rozważać żadnych przypadków, bo nie dzielimy przez wyrażenie, w którym jest
parametr
zb.rozw. = (−∞; 2−m>
nie ma takiego m dla którego ten przedział mógłby stać się przedziałem <1;+∞)
24 wrz 19:11
Basia: może pytanie było inaczej sformułowane; na przykład tak:
jaki będzie zbiór rozwiązań dla m = −2
wtedy oczywiście wystarczy sprawdzić dla m= −2, czyli podstawić
24 wrz 19:13
Mati: NIe właśnie, nie, Dlatego pisałem o to, Bo nie problem napisać idąc tym przykładem że wybieramy
tą drugą opcję. Ale niech pojawi się co innego i za przeproszeniem d*pa. A chcialbym to
weidzieć. Dzięki wielkie za pomoc
24 wrz 19:16
lol: αβγΩΔΔΔΔ∑≠≈←∫⊂∊♥
15 cze 21:01