oblicz prawdopodobienstwo
Alusia: prosze o wytlumaczenie bo nie wiem jak zaczynac i caly czas nic z tego nie rozumiem
rzucamy 4 razy kostka. oblicz prawdopodobienstwo ze za kazdym razem wypadna conajmniej dwa
oczka
24 wrz 17:19
Mila:
Schemat Bernouliego znasz?
24 wrz 17:34
Alusia: niestety chyba nie
wogole tego nie rozumiem a nie ma kto mi tego wytlumaczyc a moja pani uwaza ze powinnismy to
umiec wiec prosze o dokladne wytlumaczenie
24 wrz 19:08
Alusia: a dlaczego to IAI=4*4*4*4
24 wrz 19:49
Mila:
Już poprawiam.
Dobrze, że myślisz.
Ω|=6*6*6*6 liczba zdarzen elementarnych.
za pierwszym razem możesz wyrzucic liczbę oczek na 6 sposobów, za drugim na 6, za trzecim na 6
za czwartym razem też na 6 sposobów
A−zdarzenie polegające na tym, że wypadnie za każdym razem co najmniej dwa oczka, czyli 2 lub 3
lu 4 lub 5 lub 6
|A|=5*5*5*5
24 wrz 19:59
Alusia: super to juz cos kumam

a w zadaniu
2 razy rzut kostka i prawdopodobienstwo otrzymania iloczynu oczek rownego 18 to bedzie
I omega I =6
6
IAI=2 bo moze byc tylko 6 i 3 lub 3 i 6
P(A)=
236
24 wrz 20:06
Alusia: a i jeszcze jedno zadanko
7 kul bialych i 3 kule czarne. losujemy 2. oblicz prawdopodobienstwo ze wyjmiemy kule w roznych
kolorach
24 wrz 20:25
24 wrz 20:28
Alusia: tz? to ten wynik mi nic nie mowi a ja naprawde musze to zrozumiec
24 wrz 20:30
Mila:
Literkę Ω masz nad polem w którym piszesz tekst.
1) Dwukrotny rzut kostką sześcienną.
|Ω|=6*6=36
dalej dobrze
2) Podaj dokładną treść, bo losowanie może być ze zwracaniem albo bez zwracania.
24 wrz 21:00
Alusia: tak wlasnie profesorka podala polecenie nic nie wspomniala o zwracaniu czy nie zwracaniu wiec
pewnie to jest bez zwracania
25 wrz 18:35
Mila:

W urnie mamy 7 kul bialych i 3 kule czarne. Losujemy 2 kule bez zwracania. Oblicz
prawdopodobienstwo, że wylosujemy kule w różnych kolorach.
|Ω|=10*9
A − wylosujemy 2 kule w różnych kolorach: (BC) lub (CB)
|A|=2*7*3
| | 2*7*3 | | 2*7 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9 | | 10*3 | | 15 | |
2) Z drzewka
| | 7 | | 3 | | 3 | | 7 | | 7*3 | | 7*3 | | 2*7*3 | | 7 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | | 90 | | 15 | |
3) kombinacje.
|A|=7*3
25 wrz 18:57