rownianie
Piotrek11: witam,proszę o rozwiązanie równania

log
0,3(x−3) −
12log
0,3(1+x)=−1
24 wrz 16:17
xxx:
... założenia ...
a potem:
24 wrz 16:29
Piotrek11: mi wychodzi cos takiego
zamieniłem −1 na log
0,33 czyli po opuszczeniu log zostaje mi taka postać jaką napisałem. I
jeszcze jedno pytanie: jak pozbyć się pierwiastka z mianownika?
24 wrz 16:32
pigor: ..., np. tak :
log0,3 (x−3) − 12 log0,3 (1+x)= −1 /*2 i x−3>0 i 1+x>0 ⇔
⇔ 2log
0,3 (x−3) − log
0,3 (1+x)= −2 i x>3 i x>−1 ⇔
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
⇔ log0,3 |
| = −2 i x>3 ⇒ |
| = 0,3−2 ⇒ |
| | 1+x | | 1+x | |
| | (x−3)2 | | 100 | |
⇒ |
| = |
| ⇒ (x−3) 2= 100(x+1) ⇔ x 2−109x−91= 0 i tu nie ciekawa Δ  |
| | 1+x | | 9 | |
24 wrz 16:39
ICSP: Pigor a co z 9 się stało w ostatniej linijce ?
24 wrz 16:44
Basia:
@Piotrek11
| | 10 | |
− 1 = log0,3(0,3)−1 = log0,3 |
| |
| | 3 | |
24 wrz 16:45
pigor: ..., dzięki, no właśnie "zjadłem ją" i poszedłem sobie coś ...
24 wrz 17:22