okręgi , położenie
alexxaan: 1)okrąg o środku S (−1,2) styczny do okręgu x2 + y2 + 6x − 8y+16=0 może mieć promień równy ?
w odp jest że 3−2√2 . policzyłam punkt S2 i promień r2 następnie długość S1S2 ale co
dalej żeby to wykazać że będzie taka odp .
2)okrąg o środku S (−5,5) i promieniu r ma dwa punkty wspólne z okręgiem x2+y2=8 tu odp
wynosi r=8 ale jak to policzyć ? żeby miały 2 punkty musi być że r1−r2 < | S1S2| < r1+r2
..
3) jeśli okrąg ma długość 20 pi ma jeden punkt wspólny z okręgiem x2 + y2=25, to jego
środkiem może być punkt ? odp /(4,3)
wyjaśni ktoś , pomoże obliczyć ?
24 wrz 16:15
Basia:
jeżeli okręgi są styczne zewnętrznie to S1S2 = r1+r2
a jeżeli wewnętrznie to S1S2 = |r1−r2|
24 wrz 16:39
Mila:

1) S (−1,2) styczny do okręgu x
2 + y
2 + 6x − 8y+16=0
Postać kanoniczna :
(x+3)
2−9+(y−4)
2−16+16=0
(x+3)
2+(y−4)
2=3
2
S
2=(−3,4) , R=3
S∊ wnętrza koła, okręgi mogą być styczne wewnętrzenie.
|SS
2|=
√(−3+1)2+(4−2)2=
√4+4=2
√2
2
√2<3
r=R−|SS
2|=3−2
√2
24 wrz 16:53