Równanie
Równina:
Jeśli możecie to proszę o pomoc w kolejnym zadaniu

Ile rozwiązań ma równanie kwadratowe ax
2+bx+c=0 jeżeli a≠0 i a−b+2c=0?
24 wrz 15:59
Basia: jeżeli a≠0 na pewno masz równanie kwadratowe
wystarczy zbadać Δ
masz dane:
a−b+2c = 0
2c = b−a
Δ = b2 − 4ac = b2 − 2a*2c = b2 − 2a(b−a) = b2 − 2ab + 2a2 =
b2 − 2ab + a2+a2 = (b−a)2+a2
to jak myślisz jaka jest ta Δ, jeżeli a≠0
24 wrz 16:03
ICSP: Δ = b2 − 4ac = a2 + 4ac + 4c2 − 4ac = a2 + 4c2 > 0
Ma dwa rozwiązania
24 wrz 16:04
Równina: Ok, dziękuję za pomoc
24 wrz 16:22