Funkcja wykładnicza
TheeMI: Hej. Mam pewien problem z pozoru latwym zadaniem. Mozecie pomoc ?. Pisze z telefonu wiec bez
polskich znakow...
Mam funkcje wykladnicza f(x)=13(3−x −9)
Ulamek zamienilem na 3−1 i nieco uproscilem. Potem opisalem przeksztalcenia. Symetria OY i
wektor 1,−3. I wyszla mi inna odpowiedz. Co mam zle ?
24 wrz 15:32
Basia:
| | 1 | |
f(x) = |
| *3−x − 3 = 3−x−1 − 3 |
| | 3 | |
początkowa y = 3
x
sym.OY y = 3
−x
przes: [1; −3] y = 3
−(x−1) − 3 = 3
−x+1−3
powinno być: przes.[−1;−3] co daje
y = 3
−(x+1) − 3 = 3
−x−1−3
24 wrz 15:41
TheeMI: No tak [−1,−3]. Dzieki
24 wrz 15:58