Murek: Witam
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AB. Wysokość poprowadzona z wierzchołka
kąta prostego podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty, z których jeden ma pole równe 54 cm2,
a drugi 96 cm2. oblicz długości boków trójkąta ABC
24 wrz 14:44
pigor: ..., niech
x − długość krótszego odcinka podziału przeciwprostokątnej
przez wysokość
h względem niej, zaś
a<b<c= ? − szukane długości
boków danego trójkąta prostokątnego , to z warunków zadania i podobieństwa
ΔΔ o danych polach mamy np. układ równań :
| | 54 | | 9 | | x2 | |
xh=2*54 i ch= 2(54+96) i |
| = |
| = |
| ⇒ |
| | 96 | | 16 | | h2 | |
⇒ xh=108 i ch= 300 i x=3k i h=4k ⇒ 3k*4k=9*12 i c*4k= 12*25 i x=3k i h=4k ⇒
⇒ k
2*12= 9*12 i c*k= 3*25 i x=3k i h=4k i k>0 ⇒
⇒
k=3 i
c=25 i x=9 i h=12 , więc a
2=x
2+h
2 i b
2= 25
2−a
2 ⇔
⇔ a
2=9
2+12
2 i b
2= 25
2− a
2 ⇒ a
2=3
2(9+16) i b
2=25
2− a
2 ⇒
⇒
a= 15 i b
2= (25−15)(25+15) ⇒ b
2= 10*40 ⇒
b=20 . ...
24 wrz 15:20