Pomocy.
Komornik: Suma wierzchołków 2 wielokątów wypukłych wynosi 21, a liczba przekątnych w jednym z wielokątów
jest 2 razy większa niż w drugim. Jaki to wielokąt?
24 wrz 14:17
Basia:
n + m = 21
m = 21−n
| | n(n−1) | |
liczba przekątnych n−kąta = |
| |
| | 2 | |
| | m(m−1) | |
liczba przekątnych m−kąta = |
| |
| | 2 | |
| n(n−1) | | m(m−1) | |
| = 2* |
| /*2 |
| 2 | | 2 | |
n(n−1) = 2m(m−1)
n(n−1) = 2(21−n)(21−n−1)
n(n−1) = 2(21−n)(20−n)
n
2 − n = 2(420 − 21n − 20n + n
2)
n
2 − n = 840 − 82n + 2n
2
n
2 − 81n + 840 = 0
Δ = 6561 − 3360 = 3201
rozwiązanie jest, ale niewymierne, a to jest niemożliwe
albo gdzieś jest błąd rachunkowy, albo źle przepisałeś treść
24 wrz 14:27
pigor: ..., niech n,m − szukana liczba boków (wierzchołków)
wielokątów w zadaniu, to
m+n=21 i 12n(n−3)= 2*12m(m−3) i n>m>0 ⇔
⇔ n= 21−m i 0< m< 21 i (21−m)(18−m)= 2m(m−3) ⇔
⇔ 21*18− 39m+ m2= 2m2− 6m ⇔ m2+33m−21*18= 0 ⇒
⇒ Δ= 332+4*21*18= 1089+1512=2601 i √Δ= 51, więc
m= 12(−33+51}= 9 , stąd zaś n= 21−9= 12, zatem mamy :
odp. 9−kąt i 12−kąt to szukane wielokąty . ... )
24 wrz 14:39
Basia: no jasne; n−3 nie n−1
o czym ja myślałam

dzięki
pigor
24 wrz 15:01