ciąg
matematyk:
| | 1 | |
Jeżeli chcę to podzielić przez n2, to może z tego wyjść |
| |
| | 3 | |
to jest urywek zadania z całki oznaczonej we funkcji kwadratowej.
24 wrz 13:19
Krzysiek: czy w tym zadaniu aby nie liczysz granicy ciągu?
wtedy granica tego wyrażenia to 1/3...
24 wrz 13:21
matematyk: | | 1 | |
tak granica, tylko dlaczego |
| ? Jak wymnożę licznik a potem podzielę przez n2 to |
| | 3 | |
wychodzi coś innego.
24 wrz 13:22
matematyk: może dlatego że (n+1) jest w nawiasie i skracam tylko n z n2?
24 wrz 13:24
ICSP:
zatem
| | 1 | | 1 | |
(n+1)*(2n+1) = n2(1 + |
| )(2 + |
| ) |
| | n | | n | |
24 wrz 13:34
matematyk: dzięki, a gdzie mogę znaleźć przykłady podobnych obliczeń?
24 wrz 13:38
ICSP: W książkach
24 wrz 13:42
matematyk: a powiedz mi jeszcze dlaczego n jest przed nawiasem?
24 wrz 13:43
ICSP: Tzn ?
24 wrz 13:45
matematyk: dopiero zaczynam granice i nie bardzo wiem co z czego.
24 wrz 13:46
24 wrz 13:50
Basia: skoro dopiero zaczynasz zrób to tradycyjnie
| (n+1)(2n+1) | | 2n2 + 3n + 1 | |
| = |
| = |
| 6n2 | | 6n2 | |
24 wrz 13:51
matematyk: dzięki Basiu !
24 wrz 13:54