Placek: Siema
Pole rombu o kącie ostrym α i dłuższej przekątnej o długości d można obliczyć ze wzoru
Jak to udowodnić , że możemy policzyć pole z tego wzoru
24 wrz 13:15
wredulus_pospolitus:
przecież ten wzór jest źle i bardzo łatwo go obalić
24 wrz 13:41
Basia: nie można tego udowodnić bo to nieprawda
| | α | | α | |
P = a2*sinα = 2a2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
d
2 = a
2+a
2 − 2a*a*cos(180−α)
d
2 = 2a
2+2a
2*cosα
| | α | | α | | α | |
d2 = 2a2(1+cosα) = 2a2(1+cos2 |
| − sin2 |
| ) = 2a2*2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | d2 | | α | | α | |
P = 2* |
| *sin |
| *cos |
| = |
| | | | 2 | | 2 | |
tangens, nie sinus
24 wrz 13:45
Placek: Łoł , dziękixd
24 wrz 13:56
pigor: hmm..., lub po prostu tak : niech
x − długość połowy krótszej przekątnej, to :
P
r= 4 (
12*
d2*x)= d*x= d*
12d tg
α2=
12d2tgα2. ...
24 wrz 14:07