granica
denat: Oblicz granicę ciagu lim (n√2n+3n−1+2 W potęgach jest n i n−1
24 wrz 11:39
Basia:
13*3n < 2n+3n−1+2 = 2n+13*3n+ 2 < 3n+13*3n+3n = 73*3n
3*n√13 =n√13*3n < n√2n+13*3n+ 2 < n√73*3n = 3n√73
zastosuj teraz tw.o trzech ciągach
limn→+∞ n√a = 1 dla a>0
24 wrz 11:47
denat: Dzięki

. Mam jeszcze problem z taką granicą:
lim(n−
√n2+4)
24 wrz 15:10
Basia:
pomnóż i podziel przez n+√n2+4
24 wrz 15:22
denat: a jakby to wyglądało z tw. o 3 ciągach? tylko sam wstęp
24 wrz 18:35
Imposible: Pomozcie mi blagam mam na jutro
24 wrz 18:36
Basia: tu nie będziesz stosował tw. o trzech ciągach
| | (n−√n2−4)(n+√n2−4) | | n2−(n2−4) | |
n−√n2−4 = |
| = |
| = |
| | n+√n2+4 | | n+√n2−4 | |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| → [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| n+√n2−4 | | +∞+∞ | | +∞ | |
24 wrz 18:40
denat: okej, ale nie da się tego obliczyć z tw. o trzech ciągach czy tak jest łatwiej?
24 wrz 20:39