matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomocy!
Zusia:
W punkcie x0 = 3 wyznaczyć i zinterpretować elastyczność funkcji y= −0,5х+4, gdzie x − cena pewnego produktu w zł/szt, y − popyt na ten produkt w tys/sztuk.
24 wrz 11:02
Basia:
wiesz co to jest elastyczność ? jak nie wiesz to poczytaj tutaj:
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:zYkiSUmAkc0J:wsehsk.home.pl/files/zarzadzanie/materialy/Rozniczka_elast_tempo.pdf+&hl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESj0Yi2nrnxs5OgpGxbb-erJS2vg9q7LI1vASYUOi738Atksd8FBvkQpmsBHa8qLkgb6eEic-LE-nKaHCViwkNFJDSv7Ah9WfNB7xVVD4t9sSjlmFfsPhpL4_kTqoMjBqPng7ipw&sig=AHIEtbTJ8pMLOkIBZf9x5_AlovPfD8DEmA&pli=1
potem spróbuj sama to policzyć; napisz co liczysz i jak; sprawdzę i ewentualnie poprawię
24 wrz 11:29